Dobanda anuala efectiva (DAE)

Dobanda anuala efectiva (DAE) reprezinta costul total al creditului la consumator, exprimat in procent anual din valoarea creditului total acordat.

In DAE sunt incluse: dobanda anuala, comisionul de analiza, tarif evaluare garantie (daca este cazul), comisionul de administrare credit, costuri pentru plata sumelor transferate din credit, alte costuri de constituire dosar credit. 


Nivelul DAE este determinat luand in considerare urmatoarele ipoteze:

  • contractul de credit urmeaza sa ramana valabil pentru perioada convenita la acordarea creditului iar banca si imprumutatul isi vor indeplini obligatiile in conditiile si in termenele convenite in contractul de credit;
  • rata dobanzii anuale si costurile creditului nu se modifica pe perioada de derulare a creditului; 
  • tragerea creditului se va efectua intr-o singura transa, in termenul de utilizare prevazut in contractual de credit;
  • suma reprezentand contravaloarea creditului este utilizata prin retragere numerar sau virament in sistem intrabancar (alt cont deschis la banca);
  • costurile serviciilor care nu sunt cunoscute de banca la momentul incheierii prezentului contract, nu au fost incluse in calculul DAE.

Nivelul DAE este exemplificat in cadrul fiecarui produs tip credit.


Costurile cu incheierea asigurarilor aferente creditelor nu au fost incluse in calculul DAE, deoarece aceste costuri nu pot fi determinate in prealabil.


Asigurare acoperitoare pentru toate riscurile aferente garantiei.


Pentru produsele tip credit garantate cu garantii imobiliare, pe toata durata creditului este necesar sa existe polita de asigurare acoperitoare pentru toate riscurile aferente garantiei constituite, la o valoare cel putin egala cu soldul creditului, incheiata de o societate de asigurari agreata de banca, cu cesionarea drepturilor din polita de asigurare in favoarea bancii.


Lista asiguratorilor agreati:

Omniasig Vienna Insurance Group

Generali Romania – Asigurare Reasigurare

Allianz-Tiriac Asigurari

ARDAF Asigurare – Reasigurare

ASTRA Asigurare – Reasigurare

ASIROM Asigurare – Reasigurare

Carpatica Asig

Credit Europe Asigurari – Reasigurari

Euroins Romania Asigurare-Reasigurare

Gothaer Asigurari

Groupama Asigurari

SAR City Insurance

UNIQA Asigurari