Publicat la :
Participăm la evenimentele ATU - Istoria parcelărilor de locuințe-tip din București
Comunicat de presă,
Asociația pentru Tranziție Urbană, "Istoria parcelărilor de locuințe-tip din București"
Asociația pentru Tranziție Urbană derulează două proiecte care au ca scop informarea locuitorilor cartierelor din București în privința propriei istorii urbane și asupra regimului juridic de protecție a parcelărilor în care locuiesc. Proiectele se desfășoară ca urmare a cercetării de pe teren, desfășurată în patruzeci de parcelări de locuințe-tip construite în București între 1906 – 1952. Rezultatele cercetării au evidențiat faptul că doar câteva persoane care locuiesc în aceste parcelări cunosc istoria cartierului sau date privind regimul juridic de protecție, majoritatea locuitorilor ignorând în mare măsură aceste aspecte al locuirii.
Parcelări istorice și comunități de vecinătatePrimul proiect, realizat cu sprijinul Ordinului Arhitecților din România, Parcelări istorice și comunități de vecinătate, constă în realizarea de pliante informative pentru locuitorii cartierelor Grant-Belvedere, Viilor și Șerban-Vodă, aceste trei parcelări fiind clasate pe Lista Monumentelor Istorice. Pliantele au fost distribuite gratuit fiecărei familii din cartier și conțin informații semnificative pentru istoria și identitatea parcelării (planul de parcelare, fotografii aeriene, imagini de epocă, date despre comanditar, proiectant și executanți), dar și aspecte juridice legate de clasarea parcelărilor pe Lista Monumentelor Istorice.
Din clasarea pe Lista Monumentelor Istorice decurg o serie de drepturi și obligații care se bazează pe așa-zisa valoare istorică și arhitecturală a acestor parcelări. Ca urmare a cercetării de pe teren, am tras concluzia că puțini dintre locuitori cunosc faptul că parcelarea în care locuiesc este protejată și că, în caz de renovare/refacere, avizul Ministerului Culturii este obligatoriu. Însă chiar și dacă ar cunoaște acest aspect, clasarea devine un non-sens, atâta timp cât locuitorii din parcelare nu împărtășesc valorile istorice/arhitecturale pe care autoritățile le invocă. În lipsa evidențierii motivelor pentru care aceste parcelări sunt considerate monumente istorice, inițiativa autorităților de a proteja situl poate provoca reacția inversă, proprietarii considerând o necesitatea unei noi autorizații drept un alt pas birocratic. Cercetarea din parcelări și confruntarea cu realitățile din cartiere ne îndepărtează de o abordare elitistă, caracterizată prin învinuirea locatarilor care nu respectă niște prevederi pe care nu le cunosc, în condițiile în care cei care au hotărât clasarea nu le explică acestora motivele din spatele deciziei.Al doilea proiect, CeFeRe_știi București, finanțat de ARCUB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București în cadrul Programului Ești București și sprijinit de Banca Comercială Feroviară analizează aportul pe care Căile Ferate Române l-a avut la construirea identității bucureștene. Am continuat modelul de distribuire a pliantelor locuitorilor din cartiere, de această dată în parcelările Inginerilor, Steaua și Grivița Roșie. Pliantele conțin și invitația de a participa la expoziția CeFeRe_știi București, desfășurată în perioada 8 – 31 octombrie 2015, la Muzeul C.F.R.
Expoziția CeFeRe_știi București: vernisaj, joi, 8 octombrie, ora 19.00
Proiectul este derulat de Asociația pentru Tranziție Urbană.
Echipa de proiect: ist. Andrei Răzvan Voinea (coordonator); arh. Andreea-Livia Ivanovici (grafician, curator); arh. Andrei Mărgu¬lescu (fotograf, curator); ist. Dana Dolghin (cercetător, curator); arh. Irina Calotă (cercetător); arh. Vera Marin (curator); Alina Cristina Vlasă (responsabil financiar);
Organizator: Asociația pentru Tranziție Urbană
Cu sprijinul: Ordinul Arhitecților din România, ARCUB, Banca Comercială Feroviară
Partener: CENAFER, Muzeul C.F.R.
Partener media: liternet.ro.
Pentru mai multe detalii legate de acest proiect și de expoziție, vă rugăm să ne contactați la adresa de mail voinea_andrei_razvan@yahoo.com.



|
|